Plastic Soup

Plastic Soup – Mermaids

Door inzet van partijen als de Plastic Soup Foundation en The Ocean Cleanup zijn we inmiddels bekend met de omvang en de schade van de ‘plastic soep’. De plastic soep, ook wel de drijvende vuilnisbelt genoemd, is een locatie in zee waar grote hoeveelheden afval en plastic samen komen.

Door stroming, golven, weer en wind wordt het plastic afgebroken. Hierdoor verandert de drijvende vuilnisbelt in een soep van microplastics en giftige stoffen die vrijkomen tijdens het afbraakproces. Omdat verschillende organismen, van de kleinste plankton tot vissen, het plastic aanzien voor voedsel komt de giftige brei in het ecosysteem en de voedselketen terecht met alle verschrikkelijke gevolgen voor de onderwaterwereld en de volksgezondheid.

 

Synthetische microvezels

Recentelijk onderzoek van onder andere de Plastic Soup Foundation heeft uitgewezen dat door het wassen van kleding ook microplastics in het milieu terecht komen. Tijdens het wassen, vooral van synthetische kleding zoals nylon en fleece, komen miljoenen microvezels in het waswater terecht. De microvezels slippen door de waterzuiveringsinstallaties het milieu in.

Door een enorme toename in het gebruik van synthetische vezels blijkt het probleem veel groter dan eerder verwacht. De microplastics worden inmiddels door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) beschouwd als een potentiële bedreiging van onze voedselveiligheid.

 

De oplossingen

Het zou het mooiste zijn als het probleem bij de kern wordt aangepakt. Dat betekent dat de textielindustrie vezelverlies van kleding zou moeten voorkomen. Het Life+ Mermaids consortium, waar de Plastic Soup Foundation onderdeel van uitmaakt, heeft onderzoek gedaan met verschillende coatings die het vezelverlies sterk beperken.

Ook in en om de wasmachine kunnen we de schade beperken. Zo is de ‘Guppy Friend’ een wasmachinezak waar je je kleding in stopt en waar de microvezels in achter blijven al verkrijgbaar.

Recentelijk werd een succesvolle crowdfunding van de Cora Ball afgesloten. Deze bal was je mee in de wasmachine. Hij is geïnspireerd op de natuurlijke werking van het koraal en filtert minuscule deeltjes uit het waswater.

Tenslotte vertelt Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation, dat er momenteel wordt gewerkt aan een extern wasmachine filter.

Wij zijn inmiddels in gesprek met de Maria Westerbos en onderzoeken of we kunnen bijdragen aan een oplossing voor dit probleem! Wil je meer weten? Lees hier het onderzoek van Life+ Mermaids.