plug-me-in-project-1

Het plug me in project, zoektocht naar duurzaamheid

Marcel Peters, de oprichter van Bundles reist nu al 281 dagen enkel met het openbaar vervoer. Hij was één van de eerste Nederlanders met een elektrische auto en ook één van de eerste Nederlanders die zijn elektrische auto heeft weggegeven. “Was er iets mis met de auto?” Het antwoord, gelukkig niet! Na benaderd te zijn door Wiebe Wakker van het ‘plug me in project’ besloot Marcel dat Wiebe zijn auto harder nodig had dan hijzelf.

 

plug-me-in-project-2

Wat is het plug me in project?

‘Plug me in’ is een project van Wiebe Wakker waarbij hij van Nederland naar Australië reist met een elektrische auto. Hij doet dit zonder geld en vertrouwt op de mensen die hij tegen komt om hem te voorzien van eten, een slaapplaats en energie voor de auto.

 

 

Hij bezoekt inspirerende mensen, bedrijven en projecten met als doel een documentaire over duurzaamheid te maken. Daarbij wil hij 3 vragen beantwoorden waar iedereen van onze generatie weleens mee worstelt:

  1. Wat is duurzaamheid?
  2. Wat betekent duurzaamheid voor mij?
  3. Hoe kan ik duurzaamheid toepassen in mijn dagelijkse leven?

Wiebe vond het woord ‘duurzaamheid’ altijd vrij leeg en saai. Tijdens het voorbereiden van zijn reis kwam hij er achter dat ontzettend veel toffe initiatieven rondom duurzaamheid zijn. Dat is precies wat hij tijdens zijn reis wil bewijzen. Dat duurzaam leuk en interessant is en dat iedereen er wat aan heeft.

Hoe is het begonnen?

 

plug-me-in-project-3

 

Wiebe Wakker benaderde Marcel begin 2016 dus om zijn project uit te leggen. Hij was sponsoren aan het verzamelen en vroeg Marcel of hij interesse had om het project te steunen. Dat had Marcel wel maar hij had nog een vraag: “Welk vervoersmiddel ga je eigenlijk gebruiken?”

Hij wou dit graag met een elektrische auto doen maar die had hij op dat moment nog niet. Daarom kwam Marcel met een voorstel. Namelijk, Wiebe de reis laten maken met zijn elektrische auto. Niet veel later hebben ze de auto volgeplakt met stickers en was Wiebe onderweg op zijn wereldreis.

Hoe gaat het nu met Wiebe?

Wiebe is inmiddels 281 dagen onderweg en heeft heel wat landen doorgereisd. Hij heeft laten zien dat je ook in minder alledaagse vakantiebestemmingen zoals het platteland van Rusland en Iran kan bouwen op vriendelijke mensen en duurzaam vervoer.

 

Wiebe heeft flink wat mee gemaakt tijdens zijn reis. Zo werd hij deze week live geïnterviewd door Sky News Arabia. En dat in het Arabisch! Aangezien hij de tolk niet verstond begon hij maar zijn eigen verhaal op te ratelen. Wil je alle verhalen van Wiebe lezen en zijn fantastische foto’s bekijken? Neem dan eens een kijkje op zijn blog!

 

plug-me-in-project-6

 

Hij is constant op zoek naar duurzame projecten voor zijn documentaire, die hij na afloop van zijn reis gaat publiceren. Eén van deze projecten is de Wohnwagon. De Wohnwagon is een off-grid caravan die een woonoppervlakte heeft van 25 m2. Hij voorziet in alle benodigdheden om comfortabel te kunnen leven.

 

 

Wat extra bijzonder is aan deze caravan is dat hij volledig zelfvoorzienend is. Hij beschikt onder andere over zonnepanelen, een batterij om de elektriciteit op te slaan en een composttoilet. Dit laatste is een toilet dat uitwerpselen en urine bedekt met zaagsel. Het gebruikt veel minder water dan met een standaard toilet. Ook creëer je – zoals de naam al doet vermoeden – compost dat je kan gebruiken om bijvoorbeeld een tuin te bemesten.

De Wohnwagon is afkomstig uit Oostenrijk en kost tussen de €50.000 en €150.000. Er wordt uitsluitend gebruik wordt gemaakt van lokaal geproduceerde materialen. Dus geen chemisch isolatiemateriaal maar schapenwol afkomstig uit de omgeving.

Een paar dagen geleden is Wiebe aangekomen in Dubai waar hij overnacht op de Palmeilanden. Hier gaat hij verder onderzoeken wat de Verenigde Arabische Emiraten doen op het gebied van duurzaamheid en elektrische auto’s.

 

plug-me-in-project-7

 

Benieuwd wat Wiebe allemaal te weten komt? Bekijk dan de website van het plug me in project. Of volg zijn facebook pagina om meteen op de hoogte te zijn van de laatste updates.