Centrifugeert je wasmachine niet?

Geen zorgen! In veel gevallen kan je dit zelf oplossen
wasmachine huren duurzaam

Kwaliteit

wasmachine huren duurzaam

Duurzaamheid

voordelig wasmachine huren

Voordelig

wasmachine huren met de beste service

Beste service

Wasmachine centrifugeert niet: 5 oorzaken én oplossingen

Centrifugeren is een proces waarbij de trommel van de wasmachine heel snel ronddraait. Het water in het wasgoed wordt er op deze manier uitgedrukt. Dit is handig want je kleding komt droger uit het apparaat. Helaas is het ook een veelvoorkomend probleem dat een wasmachine niet meer centrifugeert. We bespreken hieronder de verschillende oorzaken die dit kan hebben en ook de bijbehorende oplossingen. In veel gevallen kun je het niet meer centrifugeren van een wasmachine makkelijk zelf oplossen.

Oorzaken niet centrifugeren wasmachine

 1. Het filter bij de pomp is verstopt
 2. De schoep van de wasmachine is geblokkeerd
 3. De trommel van de wasmachine draait niet meer
 4. De wasmachine pompt het water niet meer af
 5. De wasmachine is uit balans

Klinkt dit ingewikkeld? Geen probleem! Hieronder leggen we de oorzaken en oplossingen verder uit.

Het filter bij de pomp is verstopt of de schoep is geblokkeerd

De meest voorkomende oorzaak voor een wasmachine die niet niet centrifugeert is een verstopte pomp. Dit probleem is gelukkig makkelijk zelf op te lossen. Bekijk eerst de video hieronder om een goed beeld te krijgen van de verschillende stappen en onderdelen.

 

 

De stappen om dit probleem op te lossen zijn als volgt:

 1. Haal de stekker van de wasmachine uit het stopcontact
 2. Ga op zoek naar de pomp van de wasmachine. Je vindt hem vaak onderin achter een klepje.
 3. Heeft de wasmachine een afvoerslangetje? Plaats dan een schaal of bakje onder het voor de wasmachine en laat het water uit de afvoerslang lopen. Dit doe je door de slang uit de wasmachine te halen en het dopje los te draaien.
 4. Wanneer er geen water meer in de machine zit kan je het filter losdraaien. Controleer het filter op vuil en maak deze goed schoon.
 5. Achter het filter zit de schoep van de wasmachine. Controleer of deze naar beide kanten kan bewegen.
 6. Is dit niet het geval? Verwijder dan de voorwerpen die de schoep blokkeren.

De trommel van de wasmachine draait niet meer

Zit de stekker van de wasmachine in het stopcontact? En lijkt het display goed te werken maar draait de trommel niet? Dan is de kans groot dat de koolstofborstels van de wasmachine versleten zijn. Je kunt de koolstofborstels zelf vervangen maar daarvoor moet je wel een aantal onderdelen los schroeven. Lijkt dat je geen probleem? Bekijk dan de video hieronder:

 

 

Tips:

 • Haal voordat je begint de stekker uit het stopcontact
 • Zijn de koolstofborstels inderdaad versleten? Gebruik dan het typenummer van je wasmachine om de juiste koolborstels te bestellen.

De wasmachine pompt het water niet af

Blijft er water in de trommel zitten of wordt het water (niet snel genoeg) afgevoerd? Dan kan de machine ook niet centrifugeren. Een deel van de oplossing is hierboven al besproken. Je kan namelijk het filter bij de pomp of de schoep controleren op vuil en/of verstoppingen. Daarnaast zijn er nog een paar mogelijke oorzaken.

De afvoerslang is geblokkeerd

Aan de achterkant van de wasmachine zit de afvoerslang. Via de afvoerslang pompt de wasmachine het water in de afvoer. Het kan voorkomen dat de afvoerslang verstopt is. Controleer deze daarom op een knik of verstopping.

De afvoerslang zit te diep in de afvoerbuis

Wanneer de afvoerslang te diep in de afvoerbuis zit wordt het water ook niet weggepompt. Dit is gelukkig makkelijk te controleren en op te lossen. De afvoerslang mag namelijk niet dieper dan 15 cm in de afvoerbuis zitten. Vaak krijg je een plastic beugel bij de machine meegeleverd om dit probleem te voorkomen. Bekijk de video om te zien hoe je zo’n plastic beugel gebruikt.

 

 

De vaste afvoer is verstopt

De afvoerslang loopt over in de vaste afvoer. Het kan voorkomen dat de vaste afvoer verstopt is. Ook in dit geval kan het water uit de wasmachine niet weg. Controleren of dit het probleem is, is heel makkelijk. Wanneer je wat water in de vaste afvoer giet en de afvoer overloopt heb je te maken met een verstopping. Er zijn 3 manier om dit op te lossen:

 1. Kokend water door de afvoer gieten
 2. baking soda en azijn 15 minuten op de afvoer in laten werken
 3. Ontstoppingsveer gebruiken om de verstopping los te duwen

Op de pagina: verstopte afvoer wasmachine leggen we gedetailleerder uit hoe je dat doet. Een verstopte afvoer kan ook de reden zijn dat de deur van je wasmachine niet open gaat. Meer informatie daarover vind je hier: wasmachine deur gaat niet open

De inhoud van de trommel is uit balans

Moderne wasmachines verdelen het wasgoed in de trommel voordat ze beginnen met centrifugeren. Als een wasmachine niet centrifugeert kan de oorzaak zijn dat de machine de inhoud niet in balans krijgt. Er kan teveel of te weinig wasgoed in de trommel zitten. Ook kan het gebeuren dat stukken wasgoed met elkaar in de knoop raken. Verdeel in dit geval de inhoud in de de trommel opnieuw en controleer of de wasmachine weer centrifugeert.

Tot slot

Hebben deze tips geholpen? Laat het weten in de reacties hieronder. We helpen je graag verder. Is de wasmachine niet meer te maken? Met een Bundles abonnement kan je zonder investering toch gebruik maken van een wasmachine. 

 

Vanaf €12,95 per maand, een nieuwe Miele wasmachine!

Bekijk hier de abonnementen