consumentenbond

De consumentenbond onderzoekt deeleconomie-trend: het huren van apparaten

De consumentenbond is natuurlijk bij iedereen bekend van het ‘beste koop’ en ‘beste keus’ label. Ontzettend nuttig voor consumenten. Nu hebben ze de deeleconomie-trend ‘toegang in plaats van bezit’ onder de loep genomen in de vorm van de verhuur van apparaten.

En wat blijkt? De traditionele huurmarkt komt er niet goed uit. “Apparaat huren? Laat maar zitten” zo kopt de consumentenbond. In dit blog beantwoorden we een paar vragen die de consumentenbond stelt en geven we tegelijk enige nuance aan het artikel.

Even uitzoomen: huren als hét voorbeeld van ‘toegang in plaats van bezit’?
De deeleconomie, de abonnementen economie, de circulaire economie, wat hebben ze gemeen? Inderdaad, alle termen bevatten het woord ‘economie’.

Daarnaast ligt in deze systemen de verantwoordelijkheid voor spullen niet per se bij de gebruiker. Maar daar houdt het ook wel op, het zijn op zichzelf staande concepten met overeenkomsten en verschillen. Belangrijker, traditionele verhuurders en kredietverstrekkers – zoals Elbuco’s Skala – zijn niet per se dé representatie van deze nieuwe systemen. Dat mag best gezegd worden.

Kosten in perspectief
Iets concreter, wij vinden het belangrijk om met Bundles een alternatief te bieden voor de wegwerpmaatschappij. Dat doen we door gebruikers te laten betalen voor gebruik in de vorm van een abonnement en zo de beste apparaten voor iedereen toegankelijk te maken. Ook de Consumentenbond concludeert dat dit een stuk goedkoper is dan traditionele huur.

Dat een Bundles abonnement goedkoop is ten opzichte van traditionele huur is leuk, maar zeker niet voldoende. Inmiddels zijn we qua kosten een aantrekkelijk alternatief voor het kopen van een wegwerpapparaat. Helemaal als je rekening houdt met de extra services, zoals inzicht in je wasgedrag, tips om energie te besparen en wasmiddel service. Onderstaande infographic laat zien hoe de kosten van een Bundles abonnement zijn opgebouwd ten opzichte van het kopen van een ‘wegwerpapparaat’.

 

infographic-wasmachine-abonnement-goedkope-wasmachine

Van huren naar circulair gebruik
Er is meer. Wij gaan niet voor een ‘aantrekkelijk alternatief’, wij gaan voor een systeemverandering!

Als we met zijn allen kunnen bewijzen dat we klaar zijn om te betalen voor gebruik dan kunnen we – samen met de producenten – apparaten anders gaan ontwerpen en produceren. Dan wordt het logisch om tijdens het ontwerp al rekening te houden met onderhoud, upgrades en hergebruik.

Met een beetje hulp van ingewikkelde algoritmes en botte rekenkracht kunnen we samen met jou zorgen dat apparaten slim worden gebruikt zodat alle waarde van grondstoffen en materialen optimaal wordt benut.

Een mooie reis
Op deze manier kruipen we van een simpel huurconcept voor witgoed naar een nieuw systeem. We nemen gevestigde instituten graag mee op onze reis. Dat daar af en toe een trap tegen de schenen van gevestigde namen bij hoort begrijpen we best. Of het nou huren (2.0!), abonnementen of betalen voor gebruik heet, wij gaan door!

 

 

Over Bundles

Bundles biedt ‘De beste spullen als een service’. Abonnementen op Miele wasmachines, Miele wasdrogers, Miele vaatwassers en Siemens koffiezetapparaten!

Kies een koffie abonnement met een Siemens koffiemachine EQ6, vergelijkbaar met een koffiemachine leasen, alleen dan inclusief FairChain koffiebonen van Moyee Coffee. En dat voor een lage prijs vanaf 25 cent per kop koffie. Hét alternatief voor een Nespresso machine, Nespresso cups of een illy koffiemachine.

Een Bundles wasabonnement is het alternatief voor een wasmachine huren, een wasmachine op afbetaling of een wasmachine in termijnen betalen. Dus koop geen tweedehands wasmachine, goedkope wasmachine of een wasmachine aanbieding.

Een Bundles droogabonnement is het alternatief voor een wasdroger huren, een wasdroger op afbetaling of een wasdroger in termijnen betalen. Dus koop geen tweedehands wasdroger, goedkope wasdroger of een wasdroger aanbieding.

Een Bundles vaatwasbonnement is het alternatief voor een vaatwasser huren of een vaatwasser op afbetaling.

 

 

9 gedachten over “De consumentenbond onderzoekt deeleconomie-trend: het huren van apparaten

  1. Wat een vreemde vergelijking. Wie koopt er nu een C-merk met label A+? Als je verstandig bent koop je voor 550 à 650 een fantastisch A-merk met label A+++ en hoef je de eerste 5 jaar normaal gesproken natuurlijk ook geen 200 Euro voor reparatie uit te trekken! Onze Bosch wasmachine is 17 jaar oud en nog nooit kapot geweest. is En wie gebruikt nu voor 550 Euro aan wasmiddel in 5 jaar bij 2 wasjes per week? Dat zou betekenen 110 Euro per jaar dus ruim 1 Euro per wasbeurt… Wasmiddel is meermalen per maand in de aanbieding en voor ongeveer 15 à 25 cent per wasbeurt ben je klaar. Op de manier zoals jullie rekenen is het wel heel gemakkelijk “aantonen” dat huren goedkoper zou zijn. Niet dus!! Aangezien jullie toch ook een flinke winst willen maken zou het ook wel heel raar zijn wanneer jullie het goedkoper aan zouden kunnen bieden dan dat mensen hem zelf kopen.

    1. je koopt toch geen “goedkoopste” wasmiddel, maar het meest verantwoorde wasmiddel dat er op dit moment te krijgen is? Zeker als dat een verschil van 100,00 per jaar in je portomonee is.. dat is – in mijn optiek – nou wel het minste dat je kan doen voor je eigen toekomst!

      1. Een duur wasmiddel hoeft helemaal niet beter te zijn dan een goedkoop, integendeel. Die van Aldi en Lidl komen steevast als heel goed uit de bus in tests. Terwijl veel dure middelen als redelijk of zelfs matig uit de bus komen. Wij gebruiken al minstens 10 jaar het milieuvriendelijke Klok Eco en dat wast minstens net zo schoon als de gangbare wasmiddelen van de grote merken, het is ook erg huidvriendelijk en het kost ons ongeveer 20 cent per wasbeurt.

        1. En jij koopt dus die Klok Eco alleen als die in de aanbieding is?
          Ben je het met me eens dat de verantwoorde middelen duurder zijn dan de goedkopen niet verantwoorde middelen?

          1. Nee hoor, we kopen het altijd en naar volle tevredenheid. De prijs die ik noem per wasbeurt is gebaseerd op de normale verkoopsprijs. maar regelmatig is het ook in de aanbieding, bij twee pakken de derde gratis, dus dan wordt het nóg goedkoper. De grote gangbare merken zijn veelal onderdeel van Unilever en andere multinationals en die maken erg veel reclame, maar zij wassen vaak minder goed dan de Klok en bovendien hebben zij een vieze sterke opdringerige chemische “parfum” lucht die een psychologisch effect van schone was teweeg moet brengen.

          2. precies, en fijn dat Klok de goeie is voor jullie! ik doe wasnoten uit Indonesie.. en fijne was wasmiddel van Ecover als vloeibaar wasmiddel voor kleding. Maar goed.. jouw argument was: 550 voor 5 jaar bij 2 wassen per week is te veel want 1,05 per keer wassen is te veel. Ik ga eens even kijken wat mijn ecover fijne was wasmiddel kost.. wacht..

          3. 6 euro voor 20/22 wassen geven ze op de fles aan, ja, dat is 0,30 ct per keer en niet 1,05 🙂

          4. Ok, ik heb die wasnoten nooit geprobeerd omdat ik er tegenstrijdige berichten over las. Misschien toch eens proberen 😉 Ecover vind ik alleen goed voor de fijne was. Het gewone wasmiddel van hen wast niet schoon en de was gaat snel onaangenaam ruiken, vandaar onze keuze voor Klok Eco voor bonte en witte was. Klok was ook de eerste die al heel lang geleden geen fosfaten meer toevoegde toen het probleem dat dat veroorzaakte nog lang niet serieus genomen werd. Ook hun allesreiniger kwam vorig jaar als op één na de allerbeste uit de bus. Wij proberen zo milieuvriendelijk te leven en vaak biedt de natuur betere oplossingen dan al die schadelijke chemische rommel.

    2. Hi John, bedankt voor je reactie 🙂 Er is wel rekening mee gehouden dat je minder gaat wassen omdat je gaat betalen per wasbeurt. Veel van onze klanten gebruiken daarom veel beter de capaciteit dan dat ze eerder deden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *