Wasserette - Sharing Economy

Pop-up Wasserette met wASH

Mediamatic is een cutlureel instituut aan het Amsterdamse IJ waar natuur, kunst en wetenschap centraal staat. Er worden nieuwe concepten ontwikkeld en tentoongesteld rondom zaken als voedsel, afval en originele materialen.

Caroline Jacob ontwikkelde een concept rondom het restproduct van de houten kachels van Mediamatic: as. Door het as op traditionele wijze te behandelen ontdekte ze dat ze het loog uit het as kan gebruiken als grondstof voor vloeibaar wasmiddel.

 

wASH

Door een nieuw licht te laten schijnen over het eeuwenoude gebruik van as voor het wassen van linnen illustreert Jacob het potentieel van het restmateriaal. Ze ontwikkelde wASH: een volledig natuurlijk en milieuvriendelijk wasmiddel, momenteel verkrijgbaar in liter flessen bij Mediamatic.

 

Pop-up Wasserette

Caroline’s volgende stap was om het wasproces zelf – en publieke wasserettes in het bijzonder – onder de loep te nemen. Samen met Bundles ontwierp ze een prachtige Wasserette in de expositieruimte Looiersgracht 60, waar de machines, bezoekers en hun kleren niet worden weggemoffeld in een hoekje maar als artiesten in de schijnwerpers worden gezet en worden gefotografeerd.

 

Nieuwe exposities en ander werk

In september verhuist de pop-up Wasserette naar de Mediamatic Biotoop. Hier zal Caroline de werking van wASH laten zien door met inkt, vet, wijn en dierlijke eiwitten geschilderd linnen te wassen.

Binnenkort onthullen we de locatie en datum van de volgende expositie!